1. Bedenk vooraf wat jij uit de stage wilt halen
Je gaat stagelopen omdat je datgene wat je leert tijdens je studie, toe gaat passen in de praktijk. Wat dat precies is verschilt per studie en per student. Denk hier vooraf goed over na én check ook de voorwaarden vanuit jouw opleiding.
2. Denk goed na over welke organisatie bij je past
Wil je werken bij een groot of klein bedrijf? Commercieel of publiek? We hebben veel verschillende bedrijven in ons bestand, zoals Endemol, MTV, Disney, BNN, NPO, IDTV, EO, etc.
3. Lees de vacature goed door
Past deze stage bij jouw persoonlijke leerdoelen? Ben je beschikbaar in de stageperiode die staat aangegeven in de vacature? En voldoe je aan de voorwaarden die het bedrijf vraagt?
4. Reageer ook als er een klein verschil is in uren, periode of opleidingsniveau
Stel dat jij een stageplaats zoekt voor 32 uur, reageer dan gerust op een fulltime stage en licht goed toe waarom jij op deze stage past. Of als je korter of langer beschikbaar bent dan wat er gevraagd wordt of een ander opleidingsniveau hebt, reageer gewoon en geef een uitleg.
5. Wed niet op één paard
Omdat er meestal door meerdere studenten op een stagevacature gereageerd wordt, is het verstandig om op meer dan één stage te reageren. Een stuk of 5 is ons advies.
6. Reageer ook op stages bij minder bekende organisaties
Op onze website staan veel verschillende soorten stages, bij heel bekende bedrijven maar ook bij minder bekende bedrijven, en hier zitten vaak verrassend toffe stages tussen. Kijk daar ook maar eens naar.
7. Zorg dat jij online goed gevonden wordt
Check wat er van jou gevonden wordt als je jouw naam Googelt, dat wordt gedaan door recruiters, en zorg ook voor een compleet LinkedIn profiel.
8. Volg reacties direct op
Stel dat je een stap verder komt en dat je een reactie krijgt van het bedrijf. Reageer hier dan nog dezelfde dag op. Mocht je nou toch een afwijzing krijgen, reageer hier dan ook netjes op, je weet nooit hoe en waar je elkaar nog eens tegenkomt of nodig hebt.
9. Bereid je voor
Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, zorg dan dat je je goed ingelezen hebt zodat je mee kunt praten over dat wat de organisatie doet of maakt. Neem de website grondig door. Lees, kijk of luister datgene wat de organisatie maakt en bereid enkele vragen voor.