Onze sollicitatietips

Stage zoeken

1. Bedenk vooraf wat jij uit de stage wilt halen

Je gaat stagelopen omdat je datgene wat je leert tijdens je studie, toe gaat passen in de praktijk. Wat dat precies is verschilt per studie en per student. Denk hier vooraf goed over na én check ook de voorwaarden vanuit jouw opleiding.

2. Denk goed na over welke organisatie bij je past

Wil je werken bij een groot of klein bedrijf? Commercieel of publiek? We hebben veel verschillende bedrijven in ons bestand, zoals Endemol, MTV, Disney, BNN, NPO, IDTV, EO, etc.

3. Lees de vacature goed door

Past deze stage bij jouw persoonlijke leerdoelen? Ben je beschikbaar in de stageperiode die staat aangegeven in de vacature? En voldoe je aan de voorwaarden die het bedrijf vraagt?

4. Reageer ook als er een klein verschil is in uren, periode of opleidingsniveau

Stel dat jij een stageplaats zoekt voor 32 uur, reageer dan gerust op een fulltime stage en licht goed toe waarom jij op deze stage past. Of als je korter of langer beschikbaar bent dan wat er gevraagd wordt of een ander opleidingsniveau hebt, reageer gewoon en geef een uitleg.

5. Wed niet op één paard

Omdat er meestal door meerdere studenten op een stagevacature gereageerd wordt, is het verstandig om op meer dan één stage te reageren. Een stuk of 5 is ons advies.

6. Reageer ook op stages bij minder bekende organisaties

Op onze website staan veel verschillende soorten stages, bij heel bekende bedrijven maar ook bij minder bekende bedrijven, en hier zitten vaak verrassend toffe stages tussen. Kijk daar ook maar eens naar.

7. Zorg dat jij online goed gevonden wordt

Check wat er van jou gevonden wordt als je jouw naam Googelt, dat wordt gedaan door recruiters, en zorg ook voor een compleet LinkedIn profiel.

8. Volg reacties direct op

Stel dat je een stap verder komt en dat je een reactie krijgt van het bedrijf. Reageer hier dan nog dezelfde dag op. Mocht je nou toch een afwijzing krijgen, reageer hier dan ook netjes op, je weet nooit hoe en waar je elkaar nog eens tegenkomt of nodig hebt.

9. Bereid je voor

Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, zorg dan dat je je goed ingelezen hebt zodat je mee kunt praten over dat wat de organisatie doet of maakt. Neem de website grondig door. Lees, kijk of luister datgene wat de organisatie maakt en bereid enkele vragen voor.

Motivatietips

1. Let op bij gebruik van AI

Je kunt AI zeker goed gebruiken ter inspiratie voor jouw sollicitatie, maar zorg dat jouw schrijfstijl, motivatie en voorbeelden altijd persoonlijk blijven. Veel bedrijven wijzen studenten af zodra ze in de gaten hebben dat de sollicitatie door AI (Chat GPT) gegenereerd is.

2. Introductie

Beschrijf wat jij voor het stagebedrijf kunt betekenen en waarom jij een geschikte kandidaat bent. Introduceer jezelf en beschrijf je ervaringen.

3. Waarom dit bedrijf

Leg goed uit wat jou aanspreekt in dit ene bedrijf en gebruik daarvoor bijvoorbeeld de tekst die je uit de vacature of van de website haalt. Gebruik in ieder geval géén algemeen verhaal dat je naar allerlei verschillende bedrijven stuurt. Noem altijd de naam van het bedrijf.

4. Een goede motivatie bestaat uit meer dan één zin

Zorg ervoor dat je motivatie compleet is. Leg duidelijk uit waarom jij juist kiest voor deze stageplaats binnen deze organisatie. Een motivatie die weinig tekst bevat werkt niet in je voordeel, maar houd je motivatie wel relevant. Koppel jouw ervaring en kennis aan de taken die in de vacaturetekst staan. Eén pagina is een mooie lengte voor je hele motivatie.

5. Wat wil je leren

Beschrijf wat jouw leerdoelen zijn, zowel inhoudelijk als persoonlijk. Vermeld hierbij ook hoelang jouw stage zal duren en wat er vanuit je studie verwacht wordt.

6. Wat heb je al gemaakt

Als je werk gemaakt hebt, tijdens je studie of op een andere manier, verzamel dit dan in een online portfolio en voeg de link toe in je motivatie en CV.

7. Schrijf positief

Wees niet negatief over je studie, eerdere stages of bijbanen, daarmee geef je een slecht visitekaartje af.

8. Check dubbelcheck

Zorg dat er geen fouten in je motivatie zitten, laat deze op spelling en grammatica controleren en check de namen van de organisatie en of de programma's die je gebruikt ;-)

9. Beschikbaarheid

In het laatste veld van de sollicitatieprocedure van Mediastages kan je aangeven van wanneer tot wanneer je beschikbaar bent, wees hier duidelijk in. Dus niet van februari tot juli, maar dag, datum en jaartal.

Curriculum vitae

1. NAW gegevens

Begin met je persoonlijke gegevens zoals naam, (adres en) woonplaats, telefoonnummer, emailadres, geboortedatum en ook of je een rijbewijs hebt.

2. Foto

Gebruik een sprekende professionele foto, of een foto die weergeeft waar jouw passie ligt.

3. Introductie

Schrijf vervolgens een korte tekst waarin jij jezelf voorstelt. Misschien kan je hier een quote aan toevoegen die bijvoorbeeld een (vorige) werkgever, docent of eerdere stagebegeleider over jou heeft gegeven.

4. Jouw opleidingen

Maak je CV omgekeerd chronologisch. Dat wil zeggen dat je begint met je opleidingen waarbij je jouw huidige opleiding bovenaan zet. Mocht je aan een studie begonnen zijn en deze niet afgemaakt hebben, benoem dat dan ook, want daar heb je toch ook iets geleerd.

5. Werkervaring

Ook hier zet je dat wat je nu doet bovenaan. Bijbaantjes en vrijwilligerswerk zeggen veel over jou, dus vermeld deze ook. Opdrachten die je vanuit je studie hebt gedaan kan je hier ook vermelden.

6. Check check

Ook voor je CV geldt dat deze foutloos moet zijn, laat dit controleren als je weet dat hier jouw kracht niet ligt.

7. Referenties

Als je referenties hebt van vorige stages of van je werk, vermeld deze dan in je CV. Liefst in de vorm van een quote.

8. LinkedIn

Zorg dat informatie die in jouw LinkedIn profiel staat overeenkomt met de informatie in je CV.

9. Verplaats je in de recruiter

Stel dat jij op zoek zou zijn naar een stagiair, zou jij jezelf dan uitnodigen op basis van jouw motivatie en CV?

tips van (oud) stagiairs

ZOEK & VIND JE STAGE

In deze video geven stagiairs tips over het zoeken en vinden van een stage. 

de 7 belangrijkste vragen

Als je gaat solliciteren is het belangrijk om het bedrijf te laten weten waarom jij bij hun aan de slag wilt. Daarnaast wil je natuurlijk op een positieve manier laten zien wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en wat je wilt leren.

Hieronder een paar zaken die ervoor zorgen dat het bedrijf je sollicitatie serieus neemt.

  • Verdiep je voordat je begint in het bedrijf, zodat je weet waar je het over hebt.
  • Laat in je motivatie daarna duidelijk naar voren komen waarom je graag bij dat bedrijf en die specifieke afdeling stage wilt lopen.
  • Illustreer jouw goede eigenschappen altijd aan de hand van een mooi voorbeeld.
  • Zorg voor een professionele foto op je CV.
  • Laat je motivatie en CV altijd checken op spelling en grammatica.
  • Bedenk voordat je op gesprek gaat antwoorden op veel voorkomende sollicitatievragen.
  • Zorg dat je enthousiast en leergierig overkomt, door zelf ook vragen te stellen.
7 belangrijke vragen
Deze vragen komen vrijwel in elk sollicitatiegesprek terug. Bedenk dus van te voren alvast een antwoord.

  • Wat vind je van het bedrijf/programma?
  • Waarom pas jij in ons team?
  • Wat zijn je sterke eigenschappen?
  • Wat wil je leren tijdens je stage?
  • Wat maakt jou anders dan je medestudenten?
  • Welk onderwerp zou je zelf aandragen voor een uitzending?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Sollicitatiequiz

Test jezelf in de sollicitatiequiz

Solliciteren is niet makkelijk, maar iedereen kan het leren! Weet jij hoe je de kansen op je droomstage en je toekomstige baan zo groot mogelijk kan maken?