Als steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag maakt Mores zich hard voor een veilige werkomgeving in de culturele, creatieve en mediasector. Tijdens de Dag van de Mediastages gingen medewerkers van Mores met aanwezigen in gesprek over de vraag: ‘Wanneer voelt een stageplek voor jou veilig?’. De betrokkenheid van de deelnemers was groot en sommige aanwezigen deelden open hun eigen ervaringen – zowel positieve als pijnlijke – met (on)veiligheid op een stage of werkplek.
Reacties
Deelnemers konden hun antwoorden schrijven op post-its of een sticker plaatsen bij eerdere reacties. De meest genoemde elementen die volgens de deelnemers bijdragen aan een veilige stageplek zijn:
- Mezelf kunnen zijn
- Ruimte voor het maken van fouten, ruimte om te leren, opbouwende feedback
- Diversiteit op de werkvloer (queer collega’s, verschillende achtergronden, dragen wat je wil)
- Respect voor elkaar en iedereen wordt gelijk behandeld (niet gemeen over elkaar praten, voor anderen opkomen, autismevriendelijke werkomgeving)
- Serieus genomen worden (op waarde geschat worden, luisteren naar de stagiair)
- Goed communiceren (duidelijk, open, netjes, vriendelijk)
- Een welkome werkplek en fijne stagebegeleiding
Aandachtspunten voor stagebedrijven
Als stagebedrijf is het belangrijk om input van toekomstige mediaprofessionals mee te nemen in je voorbereiding of evaluatie van je stages.
- Stagiairs hechten veel waarde aan sociale en psychologische veiligheid. Door hen actief te betrekken bij gesprekken en afspraken hierover binnen de organisatie, voelen ze zich serieus genomen en gewaardeerd. Daarnaast moeten stagiairs natuurlijk weten welke gedragsregels en protocollen er zijn en bij wie ze bij hun opleiding en binnen het stagebedrijf terecht kunnen als ze hierover vragen hebben of te maken hebben met ongewenst gedrag.
- Diversiteit en jezelf kunnen zijn zijn terugkerende thema’s. Bespreek voorafgaand aan de stage in welk team de stagiair komt en of er (ongeschreven) normen of verwachtingen zijn, bijvoorbeeld rond kleding of omgangsvormen.
- Een stage is bedoeld om te leren. Bespreek binnen jullie organisatie welke ruimte er is om fouten te maken of nieuwe dingen uit te proberen. Zijn stagebegeleiders en leidinggevenden feedbackvaardig? En is er ruimte voor feedback terug van de stagiair?
Wil je meer weten over het creëren van een veilige werkomgeving, kijk dan op de Mores-website bij Organisatieadvies of neem contact op met een adviseur.
Grensoverschrijdend gedrag
Krijg je als stagebegeleider een melding van grensoverschrijdend gedrag, wil je daarover sparren en kun je daarvoor niet binnen organisatie terecht? Neem dan contact op met een vertrouwenspersoon van Mores. Ook stagiairs die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag en niet bij een vertrouwenspersoon van de opleiding of organisatie terecht kunnen of willen, kunnen contact opnemen met een vertrouwenspersoon van Mores. Op de website vind je de contactgegevens van de vertrouwenspersonen: Steun nodig.
Over Mores
Mores is het steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele, creatieve en mediasector. Mores biedt een vangnet van vertrouwenspersonen voor iedereen die in de sector werkt of daarvoor studeert en niet terecht kan bij een vertrouwenspersoon van de opleiding of organisatie. Zowel mensen die grensoverschrijdend gedrag ervaren, omstanders en mensen die daarvan beschuldigd worden als leidinggevenden die willen sparren over een specifieke situatie kunnen bij het steunpunt terecht. Daarnaast biedt Mores een adviespunt voor organisaties die aan de slag willen met preventie en beleid en een platform voor kennisuitwisseling en bewustwording. Meer informatie: https://mores.nl
Door: Mette Raaphorst, Algemeen directeur van Mores
Publicatie datum: 28 april 2025