Op het dak van het RTL gebouw in New York zet Freek, de cameraman, zijn set-up klaar, en legt alvast verbinding met Hilversum. Ik zet de lamp op het standaard en draai de knoppen vast. Het is een rustige dag geweest en we zijn goed op tijd, dus haast voelen we niet. Tot Freek zijn telefoon pakt en zijn appjes leest. “Oh wow. De uitspraak is er nu al.”
Op 30 mei, rond vier uur ‘s middags, verschijnt het nieuws dat de jury in de hushmoney zaak tegen Donald Trump tot een oordeel is gekomen. Nog nooit eerder moest een voormalig president, of een presidentskandidaat, voor de rechter verschijnen. Team RTL New York maakt zich op dat moment sowieso al klaar om live te gaan, want dit is dus al een historische dag. Maar als Trump veroordeeld wordt, is het al helemaal wereldnieuws.
Correspondent Erik Mouthaan en verslaggever Sophie van der Meer lopen het dak op, allebei hun telefoon in de hand. Pagina’s worden elke vier seconden ververst. Erik neemt zijn plek in voor de skyline. Dan is het Sophies telefoon die het snelst zijn werk doet.
“Aanklacht 1 tot en met 10, schuldig!,” roept ze. “Aanklacht 11 tot en met 15, ook schuldig,” leest Freek vervolgens. En ook aanklachten 16 tot en met 34, schuldig. Donald Trump wordt veroordeeld voor 34 aanklachten van fraude rondom het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels. Historisch dus. Mijn dag gaat daarom ineens in een stroomversnelling.
We gaan live, en Erik moet halsoverkop een helder verhaal maken van alle informatie die hem de afgelopen tien minuten ter oren is gekomen. Voor een correspondent met bijna twintig jaar ervaring is dat geen probleem: feilloos vertelt hij de kijkers in Nederland hoe uitzonderlijk deze gebeurtenis is, dat Trump 11 juli pas zijn straf te horen zal krijgen, en wat dit betekent voor zijn aankomende gooi naar het Amerikaanse presidentschap.
Vervolgens is het keuzes maken: gaan we naar de rechtbank in de hoop daar boze aanhangers van de voormalig president te vinden, of verwachten we dat zijn achterban zich voor Trump Tower verzamelt? We gokken op Trump Tower, en dat blijkt een goede keuze. Woedende demonstranten vertellen ons dat deze rechtszaak een vooropgezet plan is, georkestreerd door Joe Biden om Trump uit de weg te helpen. Anderen vertellen ons dolgelukkig dat ze straks de champagne gaan opentrekken om te vieren dat Trump zijn verdiende loon heeft gekregen. En weer anderen rennen gillend, met een vlag waar loeigroot F*CK BIDEN op staat, de straat op om aan iedereen die het maar wil horen te laten weten dat zij het niet met de huidige president eens zijn.
Ondertussen arriveert Trump bij Trump Tower. In de menigte stijgt gejuich én boegeroep op, Trump zwaait rond en gooit een strijdlustig vuistje de lucht in, voordat hij in zijn Tower verdwijnt.
Wij rennen terug de Uber in. Op kantoor wordt het item snel - maar zorgvuldig - in elkaar gezet en opgestuurd naar Hilversum, zodat het meegenomen kan worden in het ontbijtnieuws. Sophie en ik kunnen na een lange dag om elf uur naar huis, terwijl Erik en Freek op kantoor blijven omdat ze straks nog een keer live moeten.
Mijn stage bij RTL Nieuws in New York zet me bovenop en midden in deze historische gebeurtenissen. Ik geniet onwijs van het nieuws dat ik op deze plek mag maken voor het Nederlandse publiek. Dagen zoals deze zijn de langste en vermoeiendste dagen van mijn stage, maar ook de spannendste, leerzaamste en echt de allerleukste. Ze bevestigen precies datgene dat ik twee jaar geleden al wist: dat dit precies de stage was die ik nodig heb om mijn opleidingen Mediastudies, Europese studies en Amerikastudies te vertalen naar de praktijk.
Omdat het team zo klein is - een correspondent, een verslaggever, een cameraman en een stagiair - krijg ik van alle stappen die komen kijken bij het maken van een verhaal mee. Ik word meegenomen in de keuzes die worden gemaakt bij het vertellen van het verhaal. Ik leer van alles over de praktische beslissingen waarmee zo’n verhaal tot stand komt. En ik leer hoe je de beeldtaal zo goed mogelijk laat aansluiten op wat er verteld wordt. Dat alles in een stad als New York maakt deze stage absoluut een unieke ervaring.
Ondanks het feit dat een stage er is om al die nieuwe ervaring op te doen en om te leren, is mijn grootste tip aan stagezoekers: weet wat je waard bent. Het sollicitatieproces is best spannend, want vertel maar eens waarom het bedrijf jou zou moeten kiezen boven iemand anders. Dat kan een lastige vraag zijn om te beantwoorden als je nog studeert.
Toch heb je naast je opleiding vast nog veel meer gedaan. Elke ervaring is er één, die jou als sollicitant uniek maakt. Wees trots op de ervaring en de eigenschappen die jij meeneemt, ook al lijken ze maar klein. Laat zien wie je bent, en bedenk van tevoren goed waarom je precies díe stage wilt lopen en wat je daar wilt leren. Zo laat je jezelf van de beste kant zien, en ben je gelijk goed voorbereid om het meeste uit je stageperiode te halen.
Publicatie datum: 02 september 2024