Babbe Masselink, Communicatie en PR stagiair bij NPO

Van koffiezetapparaat tot groene loper

Hoe heb je je stage gevonden?

Ik ben Babbe Masselink, 20 jaar oud en sinds 2020 studeer ik Creative Business in Enschede op de Hogeschool Saxion. In mijn tweede jaar heb ik de specialisatie Journalistiek & Voorlichting gekozen en sindsdien is het kriebeltje voor communicatie begonnen. Sinds het begin van mijn studie ben ik geïnteresseerd in de publieke omroep en heb ik altijd al affiniteit gehad met de visie en missie die de NPO uitdraagt. Ik ben in mei 2023 begonnen aan mijn zoektocht naar de perfecte stage voor mij en ik had bij de eerste sollicitatie al raak: op de communicatie & PR afdeling van de NPO. Ik heb de stage gevonden op Mediastages en het proces verliep snel, ik had binnen 1 week een sollicitatiegesprek met de NPO. Ik was vastberaden om deze stage te krijgen, en dat is gelukt!

Wat heb je tijdens je stage geleerd?

Ik heb maanden voorpret kunnen hebben maar in februari 2024 was het ein-de-lijk zover, mijn stage in Hilversum. Als een kind in de snoepwinkel paradeerde ik, wel met de nodige zenuwen, over het Mediapark tussen alle grote omroepen en zenders. Ik kom uit Hengelo (OV) en hierdoor stond ik best ver van de mediawereld en Hilversum af en was het wereldje best overweldigend. Ik werkte voornamelijk op de communicatieafdeling van de NPO Corporate Communicatie. Ik heb veel geleerd op het gebied van communicatie, het is een groot bedrijf waar flexibiliteit en professionaliteit van je verwacht wordt.

De NPO is het afgelopen half jaar vaak in het nieuws geweest en dit heeft ook mijn werk beïnvloed, net zoals iedereen in het communicatieteam. Het was voor mij een interessante leeromgeving omdat woordvoering en communicatie enorm belangrijk zijn voor de media. Het was gaaf dat ik mocht meekijken en meeluisteren naar hoe de woordvoerders dit aanpakten. Geen week was hetzelfde en er waren altijd nieuwe uitdagingen.

Mijn dagelijkse werkzaamheden bestonden uit interne communicatie, vormgeven en assisteren bij events. Ik heb voor verschillende doeleinden stukken geschreven en gepubliceerd op het NPO Intranet. Het fijne aan de NPO is dat er een bepaalde huisstijl is voor vormgeving, hierdoor had ik de stijl al snel onder de knie. Ik heb posters ontworpen voor in ons gebouw en voor op de narrowcasting schermen. Verder heb ik veel losse klussen gedaan voor verschillende afdelingen binnen de NPO en dit zorgde voor veel afwisseling in mijn werkzaamheden.

Mijn gaafste ervaringen tijdens mijn stageperiode waren de evenementen waarbij ik mee mocht als PR-assistent. Ik heb bij de 3FM Awards geholpen op de groene loper bij het begeleiden van de artiesten en pers. Deze avond was een droom die uitkwam aangezien ik al jaren fan ben van de radiozender. Ik heb allerlei artiesten mogen ontmoeten en spreken. Ook heb ik meegekeken hoe de pers van bijvoorbeeld SBS te werk gaat op zo’n event. Verder hielp ik ook op de FunX Music Awards op de loper en heb ik geassisteerd bij interne events. Op persoonlijk gebied heb ik ontdekt dat ik liever het werkveld in ga dan achter de schermen op kantoor werk. Bij mijn sollicitatie heb ik verteld dat ik ook graag meekijk bij de event coördinatoren van het bedrijf, omdat daar voor mij een grote interesse ligt. Ik ben dankbaar voor de NPO dat ze mij in deze behoeftes steunden en mij meenamen bij diverse evenementen.

Heb je tips voor studenten die een stage zoeken?

Een verschrikkelijk cliché natuurlijk, maar kies iets wat jij leuk vindt. Het is een lange periode waar jij in een nieuw bedrijf gaat werken. Mijn grootste tip is om op tijd te beginnen. Ik was aan de vroege kant, in juni 2023 had ik de stage al rond voor februari 2024. Ik heb het idee dat ik veel keuze had en hierdoor kreeg ik de stage die ik graag wou. Wees jezelf tijdens het contact wat je hebt met je bedrijf en wees proactief, schrijf als eerste een mailtje, regel de rondleiding en stel veel vragen. Bedrijven zijn gek op enthousiaste studenten die plezier hebben in hun stage en dat uitstralen. Wees niet bang om het te proberen bij de grootste bedrijven in de media, enthousiasme zal je op weg helpen!

Mijn stage bij de NPO was een ervaring om nooit te vergeten. Ik heb mijn stage afgerond met een 9.0 als eindcijfer. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en de mensen die ik heb mogen ontmoeten. Publicatie datum: 18 juli 2024

nog meer stage verhalen 👀