Generatie Z is gewend om zichzelf tot vermoeiends toe te vergelijken met anderen. Sociale media speelt hier een grote rol in, ze zijn geneigd de beste versie van zichzelf te laten zien op sociale media. Hierdoor kan je het idee krijgen dat je 3 keer per week in de sportschool te vinden moet zijn, en dat je al een perfect uitgestippeld carrierplan moet hebben na je opleiding. Maar geen haast want niks is minder waar!
Voorkom impulsiviteit Uit het onderzoek van de universiteit van Amsterdam is gebleken dat 40% van de jongeren vindt dat sociale media een slechte invloed heeft op hun zelfbeeld. Jongeren kunnen hierdoor last krijgen van torenhoge verwachtingen en prestatiedruk. Je ziet bijvoorbeeld op Instagram dat die ene jeugdvriend al een eigen bedrijf heeft opgestart op zijn 23e, waardoor jij dat de tijd tikt. Door deze druk kan jij juist haastige beslissingen gaan nemen. Maar onthoud dat haastige beslissingen zelden tot het beste resultaat leiden. Het is essentieel dat je alles op jouw eigen tempo doet. Ook al duurt het wat langer voor je weet wat je wil.
Laat leeftijd niet beperken Je kan je afvragen wat dan de perfecte leeftijd is om van succes in je carrière te moeten spreken. Maar die perfecte leeftijd bestaat niet! Zo is de lijst van succesvolle laatbloeiers eindeloos. Misschien ben je wel bekend met Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling. Zij was dakloos toen ze na haar 30ste haar eerste boek schreef. Nederlandse zanger Kenny B brak pas op zijn 54ste door met het nummer Parijs. Nog een voorbeeld is Jan Versteegh, die op zijn 30ste besloot zijn carrière als gymleraar om te gooien en te presenteren.
Succes niet verwarren met bekendheid In bovenstaande voorbeelden hebben we het over mensen die bekend zijn geworden maar dat is natuurlijk niet de graadmeter voor succes. Wanneer jij iets in je leven hebt gevonden waar je voor betaald krijgt en je trots op bent is dat succes! Kan je je er passie in kwijt? Levert het je energie op? Vertel je het trots aan mensen? Dat zijn de graadmeters voor succes!
Wijsheid met de jaren Er zijn eigenlijk veel positieve aspecten verbonden aan het zijn van een laatbloeier, geeft filosoof Carolien van Bergen aan. ‘Levenservaring, gebeurtenissen die een leven kunnen veranderen, financiële onafhankelijkheid of noodzaak en de definitie van succes.’ Door de jaren heen doe je meer zelfkennis op waardoor je moed ervaart om je eigen gang te gaan. Van Bergen waarschuwt dat deze moed vaak verward wordt met jeugdige overmoed. ‘Jongeren weten niet wat de uitkomst gaat zijn, dus stappen sneller ergens in.’ Ze geeft aan dat het erg belangrijk is om jouw definitie van succes onder de loep te nemen, wanneer jij ongeduldig bent over het uitblijven ervan. Daarna kan je jezelf afvragen of je in staat bent jouw gewenste succes te behalen. Volgens het onderzoek van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research is gebleken dat naarmate de tijd verstrijkt de creatieve piek steeds later in het leven voorkomt. Dus vergelijk jezelf niet met anderen en leer jezelf eens goed kennen!
Je hebt tijd zat: dit kun je leren van laatbloeiers | Intermediair Sociale media beïnvloeden zelfbeeld jongere | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl) Publicatie datum: 04 december 2023