Geef alle stagiairs een vergoeding

Voor niets gaat de zon op en dat geldt ook voor jouw werkzaamheden tijdens je stage en daarom staan op Mediastages enkel stages met een stagevergoeding. Bijna alle stages in creatieve industrie hebben een stagevergoeding, maar hoe zit dat eigenlijk met de rest van Nederland? En waarom vinden wij de stagevergoeding zo belangrijk? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat houdt stagevergoeding in?
Het woord verklapt het misschien al, stagevergoeding is een bedrag dat je kunt krijgen als je stage loopt. Of jij verzekerd bent van een stagevergoeding, hangt af van het bedrijf waar jij stage gaat lopen. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, staan wij hier bij Mediastages volledig achter. Daarom bieden wij alleen maar stageplekken aan waar een vergoeding tegenover staat.

Stagevergoeding in de media lijkt gebruikelijk
Naast dat de stagevergoeding per bedrijf verschilt, verschilt de vergoeding ook per studie en regio. Zo ligt de gemiddelde vergoeding bij bepaalde studies hoger dan bij andere. De studies in de sector ICT, techniek en bedrijfskunde/economie bieden gemiddeld de hoogste stagevergoeding. In de media ben jij ook vaak verzekerd van een prima stagevergoeding, zo ook als je via Mediastages een stage zoekt. In grote steden ligt de stagevergoeding hoger dan in steden als Limburg en Friesland.

Steeds meer ophef
Het ontvangen van een stagevergoeding is zoals eerder benoemd niet verplicht. Je zou kunnen denken, als ik stage loop bij een bedrijf lever ik toch werk, en hiervoor moet ik toch worden betaald? Dit is een logische gedachte. Echter ligt de nadruk bij stage op leren en ervaring opdoen in de praktijk. Je gaat dus niet als een ‘gewone’ werknemer aan de slag, maar als stagiair. Uit een onderzoek in 2022 is gekomen dat 4 op de 9 studenten niet verzekerd was van een vergoeding. Dit weetje komt voor velen als een shock en er is dan ook steeds meer ophef over. In sectoren waar het meest stage werd gelopen, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg, werd zelfs het minst vaak een vergoeding gegeven. Hoewel het in 2020 leek alsof een stagevergoeding voor alle studenten verplicht zou zijn, is dit voorstel nooit doorgevoerd.

‘Onacceptabel’
Veel studenten vinden dat de stagevergoeding verhoogd moet worden. Deze mening wordt gedeeld door minister Dijkgraaf (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). ‘In de cao zouden vakbonden en werkgevers afspraken moeten maken om de positie van stagiairs te verbeteren’ geeft hij aan. Hij vindt dat het niet ontvangen van een stagevergoeding onacceptabel is. Daarom is besloten dat het CBS jaarlijks de stagevergoedingen van studenten in kaart gaat brengen. Naast de kwestie van stagevergoedingen, is stagediscriminatie een ander onderwerp wat naar voren zal komen. Wij hopen dat de positie van de stagiair ook daadwerkelijk gaat verbeteren.

Claim die vergoeding!
Wat voor jou misschien goed is om te weten, is dat je recht hebt op een stagevergoeding wanneer je langer dan een maand stage loopt. Jouw vergoeding wordt berekend naar het aantal afgesproken uren. Dit geldt voor mbo-, hbo- en wo-studenten die een meeloopstage of afstudeerstage gaan lopen. Bij een stage korter dan een maand hoeft er geen vergoeding te worden toegekend. Check altijd of de stage jouw van een vergoeding verzekerd.

Hoewel het niet verplicht is, heb je er wel recht op en verdien je het ook zeker! Je levert toch een bijdrage aan het bedrijf door voor een langere periode taken op je te nemen. Wij willen jou aanraden om naar het gemiddelde bedrag te kijken wat je hoort te krijgen en hier eventueel over in gesprek te gaan wanneer dit niet in de buurt ligt. Zorg er dan wel voor dat je het niet alleen maar hebt over geld, maar dat je een goede reden op zak hebt en je gevoel kunt beargumenteren.

Deze blog is geschreven door Leonie Noorman van der Dussen

Gebruikte bronnen:

  • Wanneer heb ik recht op een stagevergoeding? (en nog meer vragen) - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS
  • Stagevergoeding op mbo: hoe zit het? - Stagesite
  • Stage-informatie voor stagiairs | Personele informatie Rijk | O&P Rijk P-Direkt
  • Heb ik recht op het minimumloon als ik stage loop? | Rijksoverheid.nl
  • De stagevergoeding: wat is gemiddeld? | StudentenBureau - Studentenbureau
  • Oproep Dijkgraaf: geef alle stagiairs een vergoeding - U-Today (utoday.nl)
  • Minister Dijkgraaf: 'Géén stagevergoeding is onacceptabel' | NPO Radio 1


Publicatie datum: 16 oktober 2023

nog meer stage verhalen 👀