Mag iemand die afgestudeerd is of helemaal niet studeert nou stagelopen of niet?
Eens in de zoveel tijd steekt deze discussie weer de kop op. En als je er niet in verdiept dan lijkt het ook niet erg duidelijk. Maar toch heeft het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid hier hele duidelijk richtlijnen voor.
Iedereen die iets wil leren en die mag werken in Nederland, mag stagelopen.
Maar, natuurlijk is dit wel aan bepaalde voorwaarden verbonden. Het is namelijk van essentieel belang dat er duidelijke leerdoelen geformuleerd zijn, dat er aan die leerdoelen een termijn gesteld is waarbinnen deze behaald moeten zijn, dat er een begeleider op de werkvloer aangesteld is en dat er geëvalueerd wordt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld ons stageleerplan.
Het werk dat een stagiair verricht mag niet gericht zijn op productie of omzet draaien alleen is de essentie van een stage dat je juist leert in en van de praktijk.
Onlangs hebben wij een enquête gehouden onder ruim 3.000 oud stagiairs van Mediastages. Veelal studenten en een enkele afgestudeerde. Meer dan 90% van de respondenten gaf aan dat het ‘mee mogen draaien in het team’ de meest waardevolle leermethode is gebleken. Want wees nou eerlijk: stagelopen is er toch voor bedoeld om te leren hoe het in de praktijk gaat? Lukt dat als je alleen maar ondersteunende klusjes op mag knappen?
Een paar reacties van stagiairs uit de enquête op de vraag wat de meest waardevolle stage-ervaring was:
- Het zelfstandig werken, wat me uiteindelijk een 'eigen' productie heeft opgeleverd!
- Dat ik zelf op pad mocht om mooie dingen te maken.
- Dat ik meteen veel verantwoordelijkheid kreeg en dat ik hierin veel vrijheid kreeg. Hierdoor had ik het gevoel dat ik vertrouwd werd.
- Het online opmaken van mijn eigen stukken en de kick van het daarna gepubliceerd zien staan op de site, als een echt kunstwerkje van mijn hand.
- Ik ben uit m'n comfort zone gestapt en durf meer dingen zelf te regelen.
Publicatie datum: 14 december 2018