Zeg nooit in je motivatie dat je stage MOET lopen. Dit komt namelijk niet echt gemotiveerd over. Hoe pak je dat dan goed aan, een motivatie schrijven? Wij vroegen het de experts uit het vak én oud stagiairs!
Wanneer scoor je pluspunten met je motivatie?
“Schrijf kort en bondig. Een motivatie is belangrijk en interessant, maar we hoeven geen boekwerk te ontvangen. Laat verder ook belangrijke praktische zaken als; periode, leeftijd, rijbewijs ja/nee naar voren komen EN geef aan waarom je denkt dat je bij Talpa stage wilt lopen.” (Britt Visser, Talpa)
“Absoluut en zonder twijfel met je eerste alinea. Sterker nog, de eerste zin. Maak die eigen en oprecht en je staat al met één been binnen.” (Ingrid Kusters, BNN-VARA)
“Wanneer een student duidelijk kan omschrijven wat hij of zij wilt leren.” (Tharisia Koorndijk, KRO-NCRV)
“Geef aan wat jouw toegevoegde waarde is.” (Susan Bakker, RTL)
“Schrijf foutloos en origineel.” (Jos Schottelndreier, VPRO)
Motivatie: wat is een absolute NO-GO?
“Zeg nooit dat een stageplek goed staat op je CV. Het gaat ons om hoe goed jij staat bij het bedrijf.” (Jos Schottelndreier, VPRO)
“Als je aangeeft dat je voor de schermen wilt werken of wilt presenteren. Dan moet je namelijk echt niet bij ons zijn en dat laat ons denken dat je niet met het juiste doel bij ons solliciteert. Verder moet je, als je onderscheidend wilt zijn, absoluut niet in je brief zeggen dat je perfectionistisch, hardwerkend en een doorzetter bent. Want dat zegt namelijk iedereen en dat is redelijk vage informatie. Maak je goede vaardigheden concreter door of voorbeelden te noemen of te benoemen wat perfectionisme dan voor jou betekent.” (Britt Visser, Talpa)
“Te populair taalgebruik.” (Tharisia Koorndijk, KRO-NCRV)
“Alle standaard crap die je op internet vindt. Laat zien hoe graag jij juist déze stage wilt.” (Ingrid Kusters, BNN-VARA)
“Slordigheden (verkeerde naam bijvoorbeeld) en verder zijn typefouten een no-go wat mij betreft.” (Susan Bakker, RTL)
We vroegen ook stagiairs: “Waar moet je volgens jou goed op letten bij het schrijven van je motivatie?”
Deborah: “Geef duidelijk aan waarom het bedrijf jou aanspreekt, wat jij hen te bieden hebt en vervolgens wat je bij hen denkt te leren.”
Jessica: “Schrijf enthousiast, vertel over je ervaring en geef er een kleine persoonlijke touch aan. Als je in de media gaat, is het zelden formeel. Pas de schrijfwijze aan op het soort bedrijf.”
Helene: “Lees van tevoren goed wat voor eisen ze stellen in de vacature en wat ze van je verwachten. Als je daar goed op in gaat en ze duidelijk laat merken dat jij die functie kunt vervullen, dan maak je de keuze voor ze al gemakkelijker. Daarnaast is het naar mijn idee ook belangrijk om je brief persoonlijk te maken en te schrijven wat jij ook in een gesprek zou vertellen. Klinkt heel cliché, maar probeer altijd jezelf te zijn!”
Publicatie datum: 07 november 2018