Als je de stagebegeleider van een student wordt dan heb je een belangrijke rol in het leven van de stagiair.
De tijd dat jij stage hebt gelopen, kan je je die nog herinneren? Kennelijk is dit een periode die we ons nog lang heugen. En hoe fijn is het nu als de stagiair later tegen zijn of haar kleinkinderen zal vertellen dat juist de stageperiode een onuitwisbare indruk achter heeft gelaten in de ontwikkeling naar het professionele leven.
Voor jou als stagebegeleider is het essentieel om te weten wat de doelstellingen voor deze stageperiode zijn. Voor iedere stagiair kunnen deze weer anders liggen. Ga hier dan ook op de eerste stagedag het gesprek over aan. Als die doelstellingen helder zijn kan je de stagiair ondersteunen in de ontwikkeling.
Houd er rekening mee dat veel stagiairs nog niet gewend zijn aan het leven van een fulltime werkende. Bespreek dan ook op de eerste stagedag met de student wat er verwacht wordt en wat de huishoudelijke regels zijn.
Niet in de laatste plaats is het voor een student belangrijk om meer inzicht in zichzelf te krijgen. Zorg en dan ook voor dat je tijdens de stageperiode veel reflectievragen stelt zodat je de stagiair triggert om zijn of haar handelen kritisch en van afstand te bekijken.
De manier waarop je een stagiair het beste aan kunt sturen is, net als bij een vaste medewerker, afhankelijk van een aantal factoren. Probeer een beeld te krijgen van jouw stagiair. Hoeveel kennis en ervaring heeft hij of zij al? Wat motiveert en drijft de student? Welk type gedrag vertoont hij of zij? En wat is jouw voorkeur stijl van leidinggeven. Als je die vragen kunt beantwoorden kan je beter inschatten hoe je iemand het beste kan begeleiden.
Het DISC model gebruiken wij in onze trainingen 'Aansturen van Stagiairs' om de stagebegeleiders inzicht te geven in de meest effectieve wijze van aansturen. Wellicht kan dit model jou ook verder helpen.